Stichting Chagpori voor Tibetaanse Geneeskunde

Hoe staat Chagpori er voor op

2011:
Het begin van de maand juni was feestelijk en speciaal voor Chagpori, Darjeeling.

De 4e groep Chagpori amchi’s hebben alle 9 met succes hun theoretische medische studie afgerond. Hun praktische trainingsperiode hebben ze in Chagpori en Mentseekhang klinieken gedaan. Als afsluiting van hun opleiding hebben de jonge amchi’s hun Yuthog Nyinthig “ngondro” gedaan volgens de Chagpori lineage. Zes van de amchi’s hebben een speciaal mondeling examen gedaan van “de Drie Tantra’s”.

--- Op 4 juni is de 6e jaardag van Trogawa Rinpoche herdacht.
--- Op 5 juni was de feestelijke gelegenheid van de diploma-uitreiking in het Collegegebouw in Takdah. Het is de 1ste keer in de geschiedenis van Chagpori dat er een groep vrouwen is afgestudeerd.
We willen ieder hartelijk bedanken die in de loop der jaren Chagpori en de studenten geholpen hebben om dit mogelijk te maken.
--- Op 5 juni hebben de aanwezige senior en junior artsen ook een aanzet gemaakt tot het oprichten van een Chagpori alumni associatie.
--- Op 6 juni hadden de amchi’s een inspirerend Seminar waarbij vragen en ervaringen uitgewisseld werden
--- Op 9 juni hebben alle nieuwe amchi’s hun aanstelling gekregen in de klinieken, apotheek en college van Chagpori.
--- Op 12 juni zijn de toelatingsexamens gehouden. In september beginnen de nieuwe studenten hun opleiding. Voor deze studenten worden nog sponsors gezocht. Mocht je interesse hebben in een gedeeltelijk of geheel sponsorship kun je contact opnemen met sctg@chagpori.nl of 020 - 262 02 27.

*

Het hele jaar is overigens goed begonnen! De aankoop van de flat in Darjeeling, waar de kliniek en het kantoor gehuisvest zijn, is rond! Dit is een mijlpaal en grote aanwinst voor CTMI, ook omdat de kliniek ondertussen zelfstandig draait. We danken allen die de financiering van deze aankoop mogelijk maakten.

Ondertussen zijn in een kleine hal, die als tijdelijke apotheek in gebruik is, de nieuwe machines, gedoneerd door de Bep Aten Foundation, in volle gang. De apotheker amchi Tenzin Phelgye heeft er nu 2 jonge amchi’s bij en medewerkers voor de werkzaamheden voor prepareren van de medicijnen.

De aanstelling van de jonge amchi’s maakt het mogelijk meer klinieken op te richten. Verder wil CTMI graag meer vrije medische kampen te organiseren. Op dit moment is er maandelijks een vrij medisch kamp in Rimbik, 4 tot 5 uur rijden buiten Darjeeling stad. Daarnaast worden de laatste jaren op de verjaardag van de Dalai Lama, vrije medische kampen gehouden, die druk bezocht worden.

Door de bureaucratie in India heeft het papierwerk voor de vergunningen voor start van de constructie in Salugara langer geduurd dan verwacht. Dat is nu gelukkig achter de rug! Bovendien zijn de bouwtekeningen volgens GMP richtlijnen van zowel de apotheek, als van het schoolgebouw gereed. Voor de apotheek is in aanvang financiering aanwezig en urgent, voor het schoolgebouw wordt financiering gezocht. Voor beide gebouwen is het belangrijk dat de bouw zo snel mogelijk kan beginnen.

We gaan er van uit dat in 2011 het Chagpori Tibetan Medical Institute onder het ministerie van gezondheid van de Tibetaanse regering in ballingschap in Dharamsala gaat vallen. De minister van gezondheid wordt dan de voorzitter van het bestuur. Zoals het ernaar uitziet zullen er meerdere veranderingen in de organisatie komen. Via deze pagina en de website van CTMI zullen we je op de hoogte houden.

De tijdelijke erkenning als opleidingsinstituut is met twee jaar verlengd door de Council van Tibetaanse geneeskunde, het hoogste orgaan voor Tibetaanse geneeskunde, in Dharamsala. Deze erkenning is tijdelijk, omdat, hoewel de opleiding voldoet aan de richtlijnen, het onderkomen van het Instituut en de apotheek nog verbeterd kan worden, wat een goede motivatie is om CTMI te blijven helpen en hun projecten te ondersteunen.

Sinds 2010 hebben we voor de mensen die Chagpori regulier financieel ondersteunen de mogelijkheid om een officiële volmacht door de notaris te verkrijgen. Deze volmachten zijn sinds enige tijd nodig als je de donatie van de belasting wilt aftrekken. Hiertoe kun je het formulier van de site downloaden en ingevuld naar het Stichtingsadres sturen.

Het belangrijkste project van Chagpori staat in de startblokken: de nieuwbouw van de apotheek en het schoolgebouw op het land in Salugara, Jaipalguri, West Bengal.
SCTG heeft daarvoor twee nieuwe acties/projecten opgezet:
"Draag een steentje bij!": Iedere gedoneerde euro staat symbool voor een bouwsteen voor het Instituut.
en
"Tsa Tsa". Het Tsa Tsa project voegt een spirituele noot toe aan jouw donatie. [Als je dat op prijs stelt ontvang je na je donatie een gezegende traditionele Tibetaanse kleitablet naar keuze.]
Mocht je fondsen weten of ideeën hebben om Chagpori hierbij te helpen, graag!